Montblanc Meisterstück 146 Review Vulpen


Vandaag bekijken we een waar icoon in de wereld van luxe schrijfinstrumenten! Geliefd onder zakenmensen en verzamelaars, en bekend wereldwijd, is dit merk niet meer weg te denken: we hebben het uiteraard over het Duitse Montblanc!


Montblanc’s standaardcollectie, ‘Meisterstück’, zag het licht in 1924, en bleef vrijwel onveranderd doorheen de jaren. In deze review zullen we ons concentreren op de Meisterstück 146, ofwel ‘legrand’. De Legrand is de tweede grootste pen uit de Meisterstück-collectie, en is net iets kleiner dan de oversized 149 vulpen. Zijn grootte maakt de 146 een ideale allrounder, daar waar de 149 net wat groot is voor dagelijks gebruik.


Op vlak van design en uiterlijk zullen we waarschijnlijk weinig nieuws kunnen vertellen. De pen met het witte sterretje is inmiddels zo’n icoon geworden dat iedereen er zich min of meer wel iets bij kan voorstellen. De zwarte kunsthars pen heeft een sigaarvorm die smaller wordt richting boven- en onderkant. Afgewerkt met een goudkleurige clip en decoratieve ringen rond de dop en de zuigerknop, is dit een op en top klassieke pen. Het tijdloze design gaat –zoals gezegd- al sinds de jaren ’20 mee, en zal waarschijnlijk ook in de toekomst onveranderd blijven.


Montblanc Meisterstück 146 Review Vulpen


Echter voor diegenen die een gouden afwerking net iets te klassiek vinden, of voor zij die gewoon wat anders willen, is iedere Meisterstück pen ook verkrijgbaar in een zilverkleurige afwerking, met platina afwerking. De zilverkleurige accenten geven de pen een iets modernere uitstraling!


Montblanc Meisterstück 146 Review Vulpen


Natuurlijk vinden we ook op de dop van de Legrand het onmisbare witte sterretje terug (dat met z’n zes punten het bovenaanzicht van het Mont Blanc-gebergte voorstelt). Nog een klein, maar belangrijk detail, is dat alle Montblanc producten zijn uitgerust met een serienummer, meestal op de clipring. Deze waarborgt de authenticiteit van uw nieuwe aanwinst.


Montblanc Meisterstück 146 Review Vulpen

Montblanc Meisterstück 146 Review Vulpen


De 146 Legrand, zoals zijn naam doet vermoeden, is een stevige pen. Met z’n 14,5 cm (gesloten), en 12,6 cm zonder dop, is dit een behoorlijk uit de kluiten gewassen pen. De comfortabele diameter (1,1 cm), samen met de ergonomisch afgeronde vorm, zorgt ervoor dat de Legrand aangenaam in de hand ligt. Door z’n grootte is deze pen ook uiterst geschikt voor mensen met grotere handen. Indien nodig kan de dop ook nog achterop geplaatst worden, en door de lichtgewicht constructie (weinig metalen onderdelen, en een volledig kunsthars constructie) verstoort dit de balans nauwelijks.


Montblanc Meisterstück 146 Review Vulpen


De 146, net als de 149, wordt gevuld door het interne zuigermechanisme. Dit geeft de pen een ruime inktcapaciteit, en de mogelijkheid om gebruik te maken van een eindeloos assortiment aan inkt uit een inktpot (Zoals u misschien weet is er veel meer keuze aan kleuren in inkpotten, dan inkt uit wegwerp vullingen!). Het inktniveau kan u in de gaten houden door het doorzichtige venster, net achter de greep.


Dan zijn we uiteindelijk aanbeland aan het belangrijkste deel van de 146: de 14 karaats gouden penpunt! De tweekleurige afwerking en uiterst gedetailleerde gravure geven ook de penpunt een klassiek en geraffineerd uiterlijk. We zien vaak mooie penpunten verschijnen, maar Montblanc is uitzonderlijk bedreven in het maken van prachtige penpunten!


Montblanc Meisterstück 146 Review Vulpen


Uiteraard is de penpunt niet enkel mooi om naar te kijken, hij schrijft natuurlijk ook uitstekend. Montblanc heeft een reputatie om hoog te houden, en de penpunt is dan ook perfect afgesteld om zo betrouwbaar mogelijk te schrijven. De inkttoevoer is uiterst consistent, en haperde nooit gedurende de dagen dat we de 146 gebruikten. ‘Betrouwbaar’ gaat meestal gepaard met een iets minder glad gepolijste penpunt, en dat is bij deze pen ook meteen duidelijk merkbaar. Vooral in het begin zal u merken dat er wat feedback is tijdens het schrijven. Dit is echter volledig normaal, en de feedback zal na een tijdje minder merkbaar worden.


De Meisterstück 146 Legrand vulpen staat garant voor betrouwbaarheid, en jaren gebruiksplezier. Wilt u graag een tijdloos en prachtig cadeau schenken (aan uzelf!) tijdens de feestdagen? Dan kan u zeker terecht bij onze uitgebreide Montblanc –collectie van schrijfwaren, lederwaren en accessoires.