Pilot Justus 95 Review

Vandaag bekijken we de Pilot Justus 95 Vulpen

De Pilot Justus lijkt op het eerste zicht een vrij normale, traditionele Japanse pen. Het design kan bij heel wat verschillende pennen teruggevonden worden. Echter, wanneer je de pen van dichterbij bekijkt, valt meteen op dat Pilot erg origineel uit de hoek komt met de Justus 95!

Pilot Justus 95 Review

Pilot Justus 95 Review

De Pilot Justus is gemaakt uit edelhars, en heeft een eerder klassieke vorm, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Montblanc Meisterstück, maar dan met platte boven- en onderkant. Wat deze pen meteen doet opvallen, is het gedetailleerde lijnenwerk gegraveerd in zowel het lichaam als de dop van de pen. Deze subtiele graveringen zorgen voor een klassieke look, en geven gelijk ook een prettige textuur in de hand.

Pilot Justus 95 Review

De Justus is een zeer grote pen, maar dan vooral in de lengte. Met z’n 14,8 cm (gesloten) is de Justus net even groot als de Pelikan M1000 en Montblanc 149, twee echte ‘oversize’ pennen. De Justus heeft, in tegenstelling tot de M1000 en 149, een normalere diameter, waardoor hij niet zo overdreven groot aanvoelt in de hand. Door zijn behoorlijke lengte, is deze pen makkelijk te gebruiken zonder de dop achterop te plaatsen. De greep is voldoende groot, en heeft een aangename, subtiele holle vorm, waardoor de pen comfortabel in de hand ligt.



De pen heeft zijn redelijke gewicht (zo’n 30 gram) vooral te danken de met edelhars bedekte metalen grip. De balans van de pen ligt dan ook ongeveer rond de grip, wat erg aangenaam is. Ook als je de dop achterop de pen zet, blijft hij redelijk comfortabel in de hand liggen.



De pen wordt geleverd met een speciale vacuüm-converter die voor een goede inktvooraad zorgt. Ook kan altijd voor normale vullingen gekozen worden (Let op! Wel enkel de vullingen van Pilot zelf!)

Pilot Justus 95 Review

Het belangrijkste aspect van iedere vulpen is uiteraard de punt, en dat geldt zeker voor deze pen! De Justus komt namelijk uitgerust met een erg bijzondere ‘aanpasbare’ flexibele penpunt. Door een draaimechanisme in de greep van de pen kan de punt harder of zachter ingesteld worden. De flexibele penpunt gedraagt zich als eender welke normale vulpen bij normaal gebruik, maar als je iets meer druk uitoefent, spreidt de penpunt open, waardoor de lijnbreedte breder wordt. Met wat oefening kan je hiermee erg mooie resultaten behalen. Het aanpasbare systeem ervoor dat je meer of minder druk moet uitoefenen om deze lijnvariatie te bekomen. Op de harde stand is de pen meer geschikt voor normaal schrijven, terwijl in de zachte stand het betere lijnwerk uit de pen getoverd kan worden. Dit systeem zorgt er dus voor dat je twee verschillende pennen in één hebt!


De 14k gouden penpunt presteert uitstekend, ongeacht in welke stand (hard of zacht). De punt is erg goed gepolijst, en schrijft soepel. De inkttoevoer is uitstekend, wat nodig is voor als men het flexibele karakter van de pen wil benutten.

Pilot Justus 95 Review

Pilot Justus 95 Review

De ‘speciale’ penpunt lijkt misschien op het eerste zicht nogal ongebruikelijk en onpraktisch voor normaal gebruik. Echter niets is minder waar! De Justus 95 is makkelijk een van de betere vulpennen in zijn prijsklasse, en biedt een leuke en functionele meerwaarde over de meeste andere pennen.

DE PILOT JUSTUS 95 KAN U HIER TERUGVINDEN