Cross Peerless 125

Sinds kort vindt u ook Visconti schrijfwaren terug in ons assortiment. Visconti is een merk van Italiaanse afkomst, en alle pennen worden met de hand vervaardigd in Firenze. Als merk zijn ze al lang niet meer aan hun proefstuk toe, en hebben al heel wat jaren ervaring in het maken van erg speciale en luxueuze limited editions. Echter hun standaard aanbod is ook zeker de moeite waard!

Cross Peerless 125

Tussen de mooie, maar vooral ook erg opvallende pennen van Visconti vinden we welgeteld één eerder sobere collectie terug: de Homo Sapiens. Deze pennen bieden een waardig alternatief als u niet zo te vinden bent voor de felle kleuren en rijkelijke afwerkingen waar Visconti voor gekend staat. Echter onder het sobere matzwarte uiterlijk, gemaakt van een unieke combinatie van Lava en kunsthars, vind u dezelfde hoge kwaliteit en het unieke karakter van Visconti terug.

Cross Peerless 125

We hebben het zonet al even vermeld, het meest opvallende aan deze pen is wellicht het materiaal waaruit deze vervaardigd is. De combinatie van Lavasteen uit de Etna, en kunsthars, geeft de pen een matte, zachte afwerking, die licht poreus is (dit is duidelijk zichtbaar als u de pen van dichterbij bekijkt!). Door de poreuze aard van het materiaal behoud u een goede grip op de pen, en wordt transpiratie opgevangen. Dit klinkt allemaal erg raar, maar wanneer u de Homo Sapiens in de hand neemt, zal snel duidelijk worden dat het materiaal erg comfortabel in gebruik is. Daarnaast claimt Visconti dat hun lavamateriaal erg sterk en niet broos is, maar dat hebben we gelukkig nog niet uitgetest!

Visconti Homo Sapiens Steel Oversize vulpen

Qua grootte is deze ‘oversized’ variant stevig uit de kluiten gewassen. De lengte en breedte zijn vergelijkbaar met de Montblanc 149 of de Pelikan M1000. Door zijn royale afmetingen zal deze pen dus zeker groot genoeg zijn, ook voor mensen met grotere handen. Vind u de oversize versie toch wat aan de grote kant, dan kan u ook voor de normale versie kiezen, die een beetje kleiner en dunner is.

Visconti Homo Sapiens Steel Oversize vulpen

In bovenstaande afbeelding ziet u duidelijk dat de Oversized Homo Sapiens een stuk groter is dan de Pelikan M805 of Lamy Al-Star. 

Visconti Homo Sapiens Steel Oversize vulpen

De Homo sapiens vulpen, in dit geval de ‘Steel’ versie, is afgewerkt met roestvrij stalen elementen, waaronder twee ringen in het midden van de dop, die de pen een unieke uitstraling geven. De Homo Sapiens collectie wordt ook geleverd met gouden en bronzen accenten, waarvan vooral de laatste na een tijdje een rustiek-uitziende patina krijgt.

Visconti Homo Sapiens Steel Oversize vulpen

Tegenwoordig worden alle Visconti pennen uitgerust met het ‘My Pen’-systeem, waardoor u het Visconti logo op de bovenkant van de dop kan vervangen met een medaillon naar keuze, zoals uw initialen, een sterrenbeeld of een kleine gekleurde edelsteen.


Visconti Homo Sapiens Steel Oversize vulpen

Vullen gebeurt bij deze stalen variant met een normaal zuigersysteem. Omwille van de poreuze aard van het materiaal was men genoodzaakt een ingesloten converter (Een ingesloten converter is een converter die niet verwijderbaar is) te gebruiken in plaats van een volwaardig zuigersysteem. In praktijk zal u hier weinig van merken, behalve dat de inktcapaciteit niet zo hoog is als bij sommige andere pennen. Vullen kan zoals altijd rechtstreeks vanuit een inktpot, maar Visconti heeft ook een schonere oplossing bedacht, waarmee u geen vlekken maakt op het poreuze materiaal: de Travelling Inkwell.

Visconti Homo Sapiens Steel Oversize vulpen

Deze kleine inktpot bevat genoeg inkt om de pen enkele keren te hervullen, en de pen wordt gevuld zonder dat er inkt op de greep van de pen kan komen. Deze inktpot is ook zeer praktisch als u vaak onderweg bent, en geen volledige pot inkt wil meesleuren. De Travelling Inkwell kan u bij ons op bestelling verkrijgen.


Wanneer de Homo Sapiens dan eenmaal gevuld is, kan u genieten van de speciale 23-karaats Palladium penpunt. Visconti ontwikkelde deze penpunt die zelfs bij de lichtste pennenstreek schrijft, en gaf het de passende naam ‘dreamtouch’. Deze penpunt is, zeker bij de ‘oversized’ versie (de grotere variant van de pen, hier afgebeeld), erg groot en mooi gegraveerd. Het materiaal waaruit de penpunt vervaardigd is, wordt gekenmerkt door een subtiele flexibiliteit, die het schrijven erg aangenaam maakt. Op de gouden en bronzen variant van de pen, wordt de penpunt afgewerkt in twee kleuren (een combinatie van zilver en goud), terwijl de stalen variant een eerder sobere monotoon zilverkleurige penpunt krijgt.

Visconti Homo Sapiens Steel Oversize vulpen

Voor de test bij deze review kozen we de 1.3mm stub penpunt, die vooral mooi staat bij expressief schrift en kalligrafie. (Stub is de benaming voor een bredere, platte penpunt, die dunne horizontale, en erg dikke verticale lijnen maakt) De Visconti penpunten worden erg goed gepolijst, en schrijven daardoor zonder enige feedback. Ook hebben ze een rijkelijke inkttoevoer, waardoor de pen nooit hapert of stroken overslaat, ongeacht hoe snel u schrijft. De courante penpunten (fijn en medium) zijn uiteraard beschikbaar, extra-fijn, breed, extra breed en de stub variant zijn verkrijgbaar op aanvraag.

Visconti Homo Sapiens Steel Oversize vulpen

Wilt u dus proeven van italiaans vakmanschap, maar zonder al te veel op te vallen met uw nieuwe pen, dan bent u bij de Homo Sapiens van visconti aan het juiste adres!

HET VOLLEDIGE ASSORTIMENT VAN DE VISCONTI HOMO SAPIENS COLLECTIE KAN U HIER TERUGVINDEN