Graf von Faber-Castell Review

Enkel en alleen het indrukwekkend aantal pennenfabrikanten in Duitsland zou op zich genoeg moeten zijn om aan te tonen dat onze Duitse buren best wat weten over het vervaardigen van hoogwaardige schrijfinstrumenten. Wanneer u aan Duitse pennenmerken denkt, denkt u hoogstwaarschijnlijk onmiddellijk aan merken als Montblanc, of Pelikan, maar vandaag willen we u kennis laten maken met een derde, minstens even grote naam: Graf von Faber-Castell!

Graf von Faber-Castell Review

Zoals de naam al doet vermoeden, is Graf von Faber-Castell het dochterbedrijf van Faber-Castell, één van de wereldleiders in hoogwaardige tekenmaterialen en schrijfwaren. Graf vormt de ‘luxe’ afdeling van het merk, en is gespecialiseerd in hoogwaardige schrijfinstrumenten en limited editions.

Het concept achter Graf von Faber-Castell is een ode te brengen aan de schrijfwaren van weleer. Zo goed als alle pennen van GvFC blijven daarom ook sterk trouw aan een klassiek, bijna vintage design, weliswaar in een moderne versie!

Graf von Faber-Castell Review

De pennen van Graf von Faber-Castell variëren sterk in prijs: van de meest betaalbare Tamitio, tot de uitzonderlijke limited edition ‘Pen of The Year’ collectie. De Graf von Faber-Castell Guilloche, het model dat we in deze review zullen bekijken, is een van de meer betaalbare modellen, en is tevens de goedkoopste variant met een 18k gouden penpunt (De goedkopere Tamitio maakt gebruik van stalen penpunten).

Graf von Faber-Castell Review

Zoals eerder gezegd, bevindt de Guilloche zich in een wat schappelijker prijsvak dan de meeste andere modellen. Echter zal u hier niets van merken eens u de prachtige houten geschenkdoos in handen heeft. Aandacht voor detail begint dus al bij de solide en mooie verpakking, maar ook de pen zelf straalt pure luxe uit. De meeste pennen van GvFC zijn grotendeels vervaardigd uit metaal dat met Platina wordt afgewerkt, en hebben een lichaam van hardhout of kunsthars. Dat dit een metalen pen is, voelt u meteen als u hem in de hand houdt. Ondanks zijn beperkte grootte voelt de Guilloche stevig en robuust aan.

Graf von Faber-Castell Review

De dop vormt het middelpunt van de belangstelling als we over design spreken. De subtiele verbreding aan de bovenkant, en de kleine clip met veersysteem die opvallend laag is geplaatst, geven de pennen van GvFC hun unieke uiterlijk (Vooral de clip is een mooie verwijzing naar vintage vulpennen). Opvallend is ook de klikdop. Veel luxe-vulpennen maken gebruik van een schroefdop, maar met dit simpele systeem kan u de pen vlot en zelfs met één hand openen, wat zorgt voor meer gebruiksgemak.

Graf von Faber-Castell Review

Het mat antraciet kunsthars waaruit het lichaam van de pen gemaakt is, contrasteert mooi met de hoogglans platina onderdelen. Om wat extra diepte aan het materiaal te geven, werd er een subtiel visgraatmotief in gegraveerd. Deze afwerking voelt erg aangenaam aan in de hand, en ziet er ook prachtig uit. Als u liever een wat moderner ogende pen heeft, kan u ook kiezen voor één van de gekleurde uitvoeringen. Niet alleen voegen deze wat kleur toe aan de pen, ze hebben ook een ander type –minder uitgesproken- guilloche gravure.

Graf von Faber-Castell Review

Op vlak van afmetingen kijkt u naar een pen die zo’n 13,1 cm meet (gesloten). Zonder dop is de Guilloche nog verassend lang, ongeveer 12,7 cm. De Guilloche is zeker niet de grootste pen uit het GvFC assortiment, maar in de hand voelt hij toch comfortabel aan. Schrijft u toch liever met een wat langere pen? Dan kan u altijd de dop achterop plaatsen (zo wordt de pen in totaal 16,2 cm lang). Echter door de metalen constructie van de dop wordt het geheel dan wel merkbaar zwaarder, en verschuift de balans wat naar achter. Persoonlijk verkiezen wij te schrijven met deze pen zonder de dop. Als u een wat grotere pen zoekt, kan het misschien interessant zijn een kijkje te nemen bij het ‘Classic’ assortiment van GvFC. Deze pennen hebben een vrij gelijkaardige vormgeving, maar zijn net dat beetje groter.

Graf von Faber-Castell Review

Echter door de metalen constructie van de dop wordt het geheel dan wel merkbaar zwaarder, en verschuift de balans wat naar achter. Persoonlijk verkiezen wij te schrijven met deze pen zonder de dop. Als u een wat grotere pen zoekt, kan het misschien interessant zijn een kijkje te nemen bij het ‘Classic’ assortiment van GvFC. Deze pennen hebben een vrij gelijkaardige vormgeving, maar zijn net dat beetje groter.

Graf von Faber-Castell Review


De gerhodineerde 18 karaats gouden penpunt is niet groot, maar is wel erg comfortabel om mee te schrijven, en ziet er ook mooi uit met het wapenschild van Faber-Castell erop gegraveerd. De greep is lang, en heeft een subtiele contour, wat zorgt voor een comfortabele greep, ondanks de hoogglans afwerking die ook hier terugkomt. De gouden penpunt schrijft erg vergelijkbaar met de Dupont D-line die we even terug hier reviewden. Ook hier werd gekozen voor een betrouwbare penpunt die altijd en overal een consistente inkttoevoer behoudt. Dit houdt in dat de penpunt niet overgepolijst wordt, en dus ook iets minder glad aanvoelt op het papier. U zal tijdens het schrijven wat ‘feedback’ voelen van de penpunt (wat zeker niet betekent dat deze krast!). De pen kan gevuld worden met inkt cartridges of door middel van de bijgeleverde converter.


Als u op zoek bent naar een betrouwbare vulpen, dan is de Graf von Faber-Castell collectie zeker iets voor u. De hoogwaardig afgewerkte pennen weerspiegelen het erfgoed en de jarenlange kennis van Faber-Castell.

DE VULPEN KAN U HIER TERUGVINDEN