Lamy Dialog 3


'An excercise in minimalism'

Deze uitdrukking komt telkens weer bij ons op als we met de Dialog 3 schrijven. Minimalistisch, functioneel design wordt sinds jaar en dag hoog in het vaandel gedragen bij Lamy, maar de Dialog 3 is toch wel een speciaal geval. De dialog 3 werd in het leven geroepen door designer Franco Clivio. De pennen van zijn hand hebben een uniek, en zeer kenmerkend design. Een andere pen van Clivio, de Lamy pico, is meteen herkenbaar door zijn pure, rechte vorm, met perfect afgeronde uiteinden. Ook de Dialog 3 wordt gekenmerkt door de gestroomlijnde, cleane vormgeving.


Lamy Dialog 3


De Dialog is uniek door z'n algemene vorm, en bijzonder mechanisme (daarover later meer). Behalve een clip is er weinig anders op te merken qua design. De clip wordt geaccentueerd door twee gegraveerde lijnen die in het verlengde van de clip over het lichaam van de pen lopen. Achteraan de pen, tussen de lijnen, is het Lamy logo gegraveerd. Laten we nog even wat meer uitleg geven bij de clip. Deze heeft namelijk nog een leuke verassing: wanneer je de pen opent, zakt de clip iets in het lichaam van de pen. Hierdoor kan je de pen alleen aan je shirt bevestigen als de pen volledig gesloten is, en de clip terug omhoog gekomen is.



Lamy Dialog 3


Uiteraard is het unieke sluitingsmechanisme ook meteen het middelpunt van de belangstelling bij de Dialog 3. Vrij gelijkaardig aan bepaalde balpennen, komt de punt tevoorschijn als je de achterkant van de pen roteert. Voor zover wij weten is Lamy de eerste die dit systeem ooit implementeerde in een vulpen (recent kwam ook Visconti met een vergelijkbaar mechanisme in de ‘Pininfarina’). Net zoals de Pilot Capless, betekent dit dus dat er geen echte ‘dop’ is, en in principe kan de pen met slechts een hand gebruikt worden. In praktijk is de Capless echter nog steeds wat makkelijker om met één hand te gebruiken. De Dialog is minder gericht op het praktische, en is eerder een sterk staaltje technisch vernuft.


Lamy Dialog 3


Lamy Dialog 3


Lamy Dialog 3

De Dialog 3 is ondertussen al aan zijn tweede versie toe. De originele versie werd geteisterd door uitdrogen omdat de sluiting niet volledig luchtdicht was. Bij de nieuwe versie is dit opgelost door een nieuwe nib unit die beter afsluit. Wij hebben alvast geen klachten na enkele maanden van continu gebruik. Zelfs na meerdere dagen ongebruikt stil te liggen, werkte de pen meteen. De geëtste lijnen op het lichaam van de pen werken als een soort van richtlijn, slechts als de lijnen perfect aansluiten op elkaar, is de pen volledig gesloten. Als dit niet het geval is, kan het zijn dat de afsluiting niet volledig dicht is, en de pen dus alsnog kan uitdrogen. Zorg er dus altijd voor dat de pen volledig gesloten is.


Lamy Dialog 3


De Dialog 3 is een behoorlijk stevige pen. Vergelijkbaar qua grootte met de Pilot Capless. Hij is een tikkeltje kleiner dan de Pelikan Souveran M800, en heel wat korter dan de Montblanc Meisterstuck 146. Echter het verschil in lengte wordt ruimschoots goedgemaakt door z’n diameter van 14mm, dat constant over de hele lengte van de pen loopt. Deze rechte vormgeving geeft een stevige indruk, en ook als u de pen opvalt zal meteen het gewicht opvallen.


Lamy Dialog 3


Qua comfort is de Dialog vergelijkbaar met 'oversized' pennen zoals de Pelikan m1000 en Montblanc 149. Echter is hij, dankzij de volledig metalen constructie, heel wat zwaarder dan deze twee. Voor mensen die gewend zijn aan een wat grotere pen zal de Dialog uiteraard minder aanpassing vergen. Maar als u gewend bent aan kleinere, lichtere vulpennen zal het in het begin misschien wat wennen zijn...


Lamy Dialog 3


Komen we bij het belangrijkste onderdeel van iedere pen: de penpunt! De Dialog 3, zijnde een van de high-end modellen van Lamy, kreeg een 14 karaats gouden penpunt mee. Op vlak van design zijn deze bijna exact hetzelfde als de stalen penpunten die Lamy gebruikt, en hij kan dus ook naar hartelust worden vervangen en uitgewisseld worden.


Lamy Dialog 3


De gouden penpunt is tweekleurig, bedekt met platinum en met een gouden strook over de lengte van de punt. De penpunt voelt wat zacht aan, en heeft een heerlijk royale inkttoevoer. Door het vernieuwde sluitingsmechanisme start de punt meteen, zonder haperen. De penpunt voelt merkbaar zachter aan dan de stalen penpunten, wat comfort biedt tijdens het schrijven. Hij geeft als het ware wat mee tijdens het schrijven (ook al is het niet de bedoeling veel druk uit te oefenen tijdens het schrijven). Het opmerken waard is dat, wanneer u een fijne penpunt verkiest, u bij de gouden penpunten misschien eerder één maat fijner zou mogen nemen, de puntbreedte is namelijk aan de brede kant (meer opvallend dan bij de stalen penpunten).

DE LAMY DIALOG 3 KAN U HIER TERUGVINDEN